Ο Δημήτριος Ι. Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1941 στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε Σιδηροδρομικός δεύτερης γενιάς. 

Διετέλεσε ιδρυτικό Μέλος της ομάδας των οραματιστών που πίστεψαν στην ανάγκη να διασωθούν ορισμένα από τα αντικείμενα της σιδηροδρομικής μας παράδοσης και στη Βόρεια Ελλάδα, με επακόλουθο το 1986 την ίδρυση του Συλλόγου «Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης», που δημιούργησε το ρεύμα και έσπειρε τον ενθουσιασμό για τη δημιουργία Σιδηροδρομικού Μουσείου και στην πόλη μας.

Συνταξιοδοτήθηκε από τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους (ΟΣΕ) το 1998 με το βαθμό του Προϊσταμένου Υπηρεσίας. Ήταν μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο περιοδικό της οποίας τα «Μακεδονικά» φιλοξενήθηκαν αξιόλογες εργασίες του, που αφορούν τους σιδηροδρόμους του βορειοελλαδικού χώρου. 

Την περίοδο 02-10-1991 έως 05-11-1993 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε κυρίως με την ιστορία των Σιδηροδρόμων του βορειοελλαδικού χώρου, άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου του. 

Το σιδηροδρομικό οδοιπορικό του αποτυπώθηκε κατά καιρούς μέσα από δημοσιεύσεις σε περιοδικά και σύντομες μελέτες. 

Τον Δεκέμβριο του 2006, του απονεμήθηκε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το μέρος της Ιστορίας που περιγράφεται στο Λεύκωμα της δεύτερης συμπληρωμένης έκδοσης, με μικρή αλλαγή στον τίτλο, «Οι Σιδηρόδρομοι στον Βορειοελλαδικό Χώρο (1871 – 1965)», (έκδ. Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς).Κατά την εκφρασθείσα άποψη αρμοδίων, «οι εξαιρετικές μελέτες του Δημήτριου Ι. Παπαδημητρίου αποτελούν αξιόλογα πονήματα με μεγάλο ενδιαφέρον» (ΓΕΣ/ΔΙΣ/5α Φ. 900/101/969878 από 05-05-2010) και διασώζουν έγκυρα την ιστορία των σιδηροδρόμων στη Βόρεια Ελλάδα (Ε.Μ.Σ. Αρ. Πρωτ. 23802 από 04/11/2010).

Το 2023 κυκλοφόρησε απο τις Εκδόσεις Αποστακτήριο η μελέτη του με τίτλο: “Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΥΠΟΔΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΚΠΤΩΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΑΒΔΟΥΛ ΧΑΜΙΤ Β΄ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ” .