Η Κωνσταντίνα Καλαούζη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ, κάτοχος μεταπτυχιακού και Διδακτορικού διπλώματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών επιλέχθηκε ως ακαδημαϊκή υπότροφος για ένα έτος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό την εποπτεία του καθηγητή Peter Mackridge. 

Υπηρετεί από το 1999 ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από το 2018 είναι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του νομού Δωδεκανήσου. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων, ενώ έχει εξειδικευτεί σε θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στη Διοίκηση της εκπαίδευσης, και στην Εκπαίδευση ενηλίκων. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με εισήγηση και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί μετά από κρίση σε εκπαιδευτικά, φιλολογικά και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου.

Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

To 2021 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο η μελέτη με τίτλο: “Ακραίες Μορφές Μητέρων” .