Η Σταματία Μωραΐτη γεννήθηκε το 1966, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως φιλόλογος στο  Βόλο. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΟΙΒΗΪΔΑΣ (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) και του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ στον γενέθλιό της  τόπο, τα Κανάλια Μαγνησίας, όπου δραστηριοποιείται  εθελοντικά (ξενάγηση, οργάνωση ημερίδων, πολιτιστικών εκδηλώσεων) και έχει εκπονήσει μουσειοπαιδαγωγικά  προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες («Καρλάξ ο λιμνοβάτραχος», «Παιχνίδια στη λίμνη του θεού Απόλλωνα», «Το κάλεσμα του Ηταύρου», «Ενημερώνομαι – Δραστηριοποιούμαι – Προφυλάσσομαι»,  «Περιπέτειες στη λίμνη», «Στην Kαλυβούπολη»). Συμμετέχει με εισηγήσεις σε ημερίδες  και παρουσιάσεις βιβλίων  και έχει  δημοσιεύσει άρθρα με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοδικά, όπως  «Ελληνικό Πανόραμα», «Μαγνησία» κ.ά. Αγαπά το θέατρο (με χρόνων δραστηριότητα σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις) και την ποίηση. Ποιήματά της ανθολογούνται στις ΣΤ΄, Ζ΄, Η΄, Θ΄ Ανθολογίες και στην Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, σε ανθολογίες, λευκώματα και λογοτεχνικά Ημερολόγια, στο περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ, σε ανθολογίες των Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού, στην 3η και στην 4η Ομαδική Ποιητική Συλλογή από τις  εκδόσεις  Διάνυσμα.

Έργα της: «Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ» (μελέτη, Δ. ΚΑΡΛΑΣ 2001), «Του βάλτου εμείς τα εργαλεία» (σενάριο, 2011), «Η λιμνονεραϊδούλα και οι φίλοι της» κι ένα cd με μελοποιημένο το υλικό του (παιδικό, ΚΕΜΕΒΟ 2021), «Αδήλων όψεις» (ποίηση, 2021).

Με τα ποιήματά της έχει διακριθεί πολλαπλώς  σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Είναι μέλος της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, του λογοτεχνικού περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ, του ΝΟΥΜΑ, του ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΩΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, της ομάδας Volos Poetry Slam και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.)

Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Το 2023 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο η ποιητική συλλογή της με τίτλο: “Λιοστρόφι” .